Fajka wodna nie jest bezpieczniejsza od papierosów
30 maja 2007, 09:20Palenie fajki wodnej może być tak samo niebezpieczne jak zaciąganie się zwykłymi papierosami — ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia. Zdaniem reprezentujących ją ekspertów, trzeba przeprowadzić więcej badań, które pomogłyby zidentyfikować stwarzane przez posługiwanie się hookah zagrożenia zdrowotne.
Zakaz palenia nie pomaga. Palenie z trzeciej ręki naraża nas na kontakt z nikotynowymi toksynami
5 marca 2020, 10:19Palacze szkodzą niepalącym nie tylko wydychając w ich obecności dym, ale również przenosząc pozostałości dymu papierosowego na ubraniach, skórze i we włosach. Okazuje się, że nawet w pomieszczeniach, w których od wielu lat nie palono, znajduje się duża ilość papierosowych toksyn.
Maszyna nie zastąpi człowieka
3 września 2014, 11:49Rozwijająca się robotyka, coraz bardziej zaawansowane prace nad sztuczną inteligencją powodują, że niektórzy obawiają się, iż w niedalekiej przyszłości roboty wyprą ludzi z wielu zawodów. Podobne obawy jednak pojawiają się co najmniej od czasów rewolucji przemysłowej.
Po 50 słowa im (nadal) niestraszne
12 marca 2010, 10:56W okolicach pięćdziesiątki pamięć werbalna pań znacznie przewyższa męskie umiejętności w tym zakresie.
Uczeni krytykują UE za dyrektywę tytoniową
24 stycznia 2014, 18:55Piętnastu znanych naukowców oskarżyło Unię Europejską, że źle interpretuje wyniki ich badań, by wprowadzić nadmiernie uciążliwe regulacje dotyczące rynku e-papierosów. Taka opinia znalazła się w liście uczonych skierowanych do komisarza ds. zdrowia Tonio Borga
Spożywanie oliwy przynajmniej raz w tygodniu może zmniejszać tendencję do powstawania zakrzepów
9 marca 2019, 05:07Badanie przeprowadzone na grupie zdrowych otyłych osób pokazało, że spożywanie oliwy co najmniej raz w tygodniu wiąże się obniżoną aktywnością płytek krwi (trombocytów), co może zmniejszać tendencję do powstawania skrzeplin i blokowania przepływu krwi.
COVID-19 zwiększa ryzyko cukrzycy? Dane nie są jednoznaczne
1 kwietnia 2022, 10:40Osoby, które zachorowały na COVID-19 są narażone na większe ryzyko rozwoju cukrzycy, informują autorzy szeroko zakrojonych badań. Ziyad Al-Aly, główny badacz w Veteran Affairs St. Louis Healthcare System oraz epidemiolog Yan Xie z tego samego ośrodka, przeanalizowali dane medyczne dotyczące ponad 180 000 osób, które żyły co najmniej 10 miesięcy od czasu zachorowania na COVID-19
Najlepsi kierowcy zdają dwukrotnie
19 lutego 2010, 11:27Najlepszymi kierowcami nie są, wbrew pozorom, osoby, które zdały egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem. Zamówione przez firmę Continental Tires badania pokazały, że najlepiej jeżdżą ci, którzy do egzaminu podchodzili dwukrotnie.
Do serca kobiety przez żołądek
14 sierpnia 2015, 10:39Kobiece mózgi silniej reagują na romantyczne wskazówki przy pełnym żołądku.
Słowo o kofeinie
11 stycznia 2009, 18:32W większości cywilizowanych krajów mało kto nie słyszał o kofeinie. Nazwa tego związku kojarzy się nierozłącznie z kawą - jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Podobnie jak kawa, kofeina kryje w sobie wiele niespodzianek.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 …